
Pohjolaleirillä tutkittiin pelaajien liikuntahistoriaa ja suorituskykydataa
Tämän vuoden Pohjolaleirillä pelaajille teetätettiin kysely heidän liikuntahistoriastaan hyödyntäen Hockey Centre -sovellusta. Kyselyssä selvitettiin pelaajien jääkiekkoharrastuksen aloitusikää ja erikoistumisikää, kartoitettiin, mitä muita lajeja pelaajat ovat harrastaneet, sekä kerättiin dataa pitkäaikaisista poissaoloista (yli 1 kk) määrittelemättömän vamman takia. Kyselyyn vastasi yhteensä 106 pelaajaa. Jääkiekkoharrastus oli kyselyn mukaan aloitettu keskimäärin 4,7 vuoden iässä, ja erikoistuminen lajiin oli tapahtunut 11,1 vuoden iässä. Lähes kaikilla vastanneilla oli myös historiaa muista organisoiduista liikuntaharrastuksista. Yli kuukauden poissaoloja joukkuetoiminnasta oli 46 % vastanneista. Vastauksia verrattiin myös maajoukkueeseen valittujen ja ei-valittujen kesken, mutta ryhmien välillä ei havaittu eroja.
Mitä tuloksista voidaan päätellä?
Viime keväänä julkaistussa Jääkiekon fyysinen lajianalyysi sekä harjoittelun ja testaamisen suositukset -työssä esitellyissä tutkimuksissa eliitti- ja NHL-tason pelaajat ovat erikoistuneet lajiin 14–16 vuoden iässä. Samansuuntaisia löydöksiä on tehty myös muiden lajien huippuja tutkittaessa. Miten voisimme Suomessa mahdollistaa junioreillemme monipuolisemman liikuntapolun ennen kilpakiekkovaiheeseen siirtymistä? Tähän ei aina niin yksiselitteiseen kysymykseen meidän täytyy löytää ratkaisuja yhdessä seurojen kanssa.
Lisäksi on huolestuttavaa kehittymisen, lajiin kiinnittymisen ja motivaation kannalta, että lähes puolet pelaajista ovat joutuneet olemaan pitkän ajanjakson pois joukkueen toiminnasta. Voisiko monipuolisemmalla liikkumisella ja järkevämmällä fyysisellä harjoittelulla vähentää poissaolojen määrää? Kilpakiekkovaihetta edeltävät vuodet, joissa pyritään kehittämään pelaajien harjoitettavuutta ja opettelemaan perusliikkumistaitoja kuten hyppimistä, juoksemista ja erilaisia nostotekniikoita, ovat monella tapaa kriittisiä pelaajapolullamme. Näiden ikävaiheiden fyysisen harjoittelun toimintaa tulee kehittää, ja pyrimme tulevaisuudessa tarjoamaan konkreettisia työkaluja seurojen tueksi.
Pohjolaleirin suorituskykytutkimukset
Pohjolaleirillä tutkittiin myös jään ulkopuolisten testien, jäällä suoritettujen testien ja ottelun aikaisen liikkumisen yhteyksiä toisiinsa ja maajoukkuevalintoihin. Huippu-urheiluinstituutti KIHU:n Anssi Saaren tekemään analyysiin pääset TÄSTÄ.